Afdrukken

Website De Lijn

Logo De Lijn

BUS EN TRAM IN VLAANDEREN (DE LIJN)

Op de website van De Lijn (www.delijn.be) vind je een online routeplanner. Je kan er ook dienstregelingen opvragen, doorkomsten opzoeken of een netplan downloaden.

Routeplanner: stap voor stap

Surf naar www.delijn.be. Je ziet meteen de routeplanner.

routeplanner delijn

 • Bij VAN vul je in vanaf waar je wil vertrekken. Dat kan een adres zijn (bijvoorbeeld je thuisadres), een halte, een treinstation of een ander herkenningspunt.
 • Bij NAAR vul je in waar je naartoe wil. Opnieuw moet je in ieder geval een gemeente opgeven en eventueel een specifiek adres, een halte, een treinstation of een herkenningspunt (dat kan bijvoorbeeld een pretpark zijn, een museum, de zoo, ...).
 • Daaronder vul je in wanneer je wil vertrekken of aankomen (kies de juiste optie).
 • Klik op PLAN ROUTE.
 • Bij VERVOERMIDDELEN kan je aangeven met welke vervoermiddelen (bus, tram, metro, trein, belbus) je wil reizen.
Een voorbeeld

Je wil op vrijdag 15 september naar Antwerp Expo. Je wil er zijn rond 10u. Hoe geraak je vanaf het station van Antwerpen Centraal naar de Expohal?

antwerp xpo

 pxTranspxTrans
 • Bij VERTREK vul je in 'Antwerpen Centraal'. Je kiest uit de lijst 'Station Antwerpen Centraal [B]'.
 • Bij AANKOMST vul je in 'Antwerp Expo'. Je kiest uit de lijst 'Antwerp Expo, Antwerpen'.
 • Daaronder vul je in: Aankomen - 15/09/2017 - 10:00.
pxTrans

Je wil niet met de trein of de belbus reizen, dus vink je die uit bij 'Vervoermiddelen'.

Klik op PLAN ROUTE. Je krijgt verschillende mogelijke routes te zien.

Om 9u35 kan je vanaf het station Antwerpen Centraal wandelen naar halte Antwerpen Premetrostation Diamant, en daar tram 6 nemen richting Luchtbal - Olympiade. Je komt dan om 9u54 aan de halte Antwerpen Antwerp Expo aan. Van daar is het nog twee minuutjes wandelen naar Antwerp Expo. In totaal ben je 17 minuten onderweg. Je moet niet overstappen.

antwerp xpo 2

 • Er zijn ook nog andere mogelijkheden: je kan ook vertrekken om 9u40 (aankomst om 9u56) of om 9u45 (aankomst om 10u02).Klik op Vroegere route of Latere route om nog meer mogelijkheden te zien.
 • Aan het begin en einde van de route moet je een stukje wandelen. Klik rechts op toon kaart om op een kaartje te zien hoe je moet stappen.
 • Klik op het nummer of de naam van de lijn voor de dienstregeling.
 • Klik op de naam van de halte om de doorkomsten te zien (dat wil zeggen wanneer de bus of tram precies aan deze halte passeert).
 • Klik op Print als je klaar bent. 
Dienstregelingen

Als je je route hebt gepland kan je klikken op het lijnnummer om de volledige dienstregeling van die lijn (in ons geval: tramlijn 6 richting Luchtbal - Olympiade) te zien. Je kan ook de dienstregeling van een lijn opzoeken door boven in het menu te zoeken op Haltes of Lijnen. Zoek bijvoorbeeld op '6 luchtbal olympiade':

sportpaleis4

Kies voor 6 Luchtbal - Olympiade. Klik op het tabblad Dienstregelingen om te zien wanneer de tram aan welke halte passeert. Opgelet: zorg dat de juiste datum ingevuld staat, de dienstregeling is wellicht anders in het weekend dan op weekdagen!

sportpaleis5

Op 24 januari passeert tram 6 bijvoorbeeld aan halte Station Luchtbal om 9u27, 9u37, 9u47 en 9u57.

De dienstregeling hangt ook uit aan de halte. Klik hier voor meer informatie.

Doorkomsten: Wanneer komt de bus of tram aan een bepaalde halte?

Wil je weten wanneer de bus of tram aan een bepaalde halte passeert? Dat kan door te klikken op de haltenaam die je te zien krijgt als je een route opzoekt. In het voorbeeld hierboven kan je bijvoorbeeld klikken op de halte 'Station Luchtbal'. Je krijgt dan zo'n scherm te zien:

sportpaleis7

Je kan ook op een andere manier de doorkomsten opzoeken:

 • Kies in het menu bovenaan Haltes
 • Vul in 'Antwerpen Luchtbal' en klik dan op de knop Zoeken.
Terug naar overzicht
AddThis Social Bookmark Button